top of page

Kjøllergaards symbolske startskud

GRUNDSTENEN

Det vil tage mange år at omdanne det nedlagte landbrug på Kjøllergaard til et sprudlende kulturcenter.

For at markere begyndelsen på dette enorme projekt, som indeholder visioner om musikstudier, café, kunstatelierer, overnatningshytter, forsamlingshus, tv-studier m.m., rejste stedets ejer Roald Bergmann i sommeren 2022 stenstøtten "Grundstenen". En begivenhed der tiltrak sig opmærksomhed fra øverste sted.

DSC_3420.jpg 2048 .jpg

D. 30. juli 2022 gæstede Statsminister Mette Frederiksen den renoveringsmodne Kjøllergaard i Østermarie.

Statsministeren besøgte ejer-parret Roald og Miriam Bergmann og afholdt en lille privat ceremoni for de cirka 20 særligt indbudte gæster. Blandt gæsterne var blandt andet borgmester Jacob Trøst, gårdens tidligere ejere Ernst og Vera samt Søren Pind.

 

Roald Bergmann og Mette Frederiksen holdt begge en kort tale og løsnede det ceremonielle reb der var bundet omkring "Grundstenen". Herefter fik Statsministeren en privat rundtur på grunden og hørte om de mange store planer for stedet.

416B8453-49AE-4C16-AD71-CB522F59B34F.JPG
IMG-1243.jpg

"Grundstenen" er en stenobelisk sprunget i stenbruddet ved Rønne. Granitklumpen er 3 meter høj og vejer over 7 tons. Stenen er udtænkt, sprunget, fundet og placeret af stenhugger Preben Thorsen og er en donation fra Kjøllergaards samarbejdspartner Zurface.

zurface-logo-blå-rgb.png

Idéen til "Grundstenen" kommer fra Kjøllergaards ejer Roald Bergmann som ønskede at markere startskuddet på gårdens mangeårige forvandling. Han formulerer det selv således i en klumme i Bornholms Tidende:

"Jeg elsker at starte ting. Begyndelser er så fulde af håb, oplever jeg. Af ambitioner og udsigter mod fjerne eksotiske mål. Hvor afslutninger har sin tilfredsstillelse i bedriftens bundne slutsløjfe, indeholder en ny åbning det uendelige potentiale og en afgrundsdyb mystik.

Når min kone Miriam og jeg nu tager hul på begyndelsen af at skulle forvandle Kjøllergaard, står vi på kanten af det uvisse. Med visheden om, at det kan tage 10 år og koste 26 millioner kroner, kigger vi ind i en tåge, hvor vi skal knibe øjnene sammen og beslutte os for at fremmane konturerne af ting vi ser derinde i den usynlige fremtid. Så aner vi glæde, fællesskaber, kreativitet, samvær og fantastiske oplevelser. Men begyndelser kan snyde. For de samme utydelige skygger kan vise sig at være farlige. Når vi træder syv skridt frem, opdager vi måske, at det i stedet var ulykke, gæld og nederlag. Derfor er starter så berusende. De er risiko. De er længsel der er filtret ind i frygt. De er det sande eventyr.

 

Derfor er det værd at markere en god begyndelse. At sætte store elementer i bevægelse og tage beslutningen om at træde ind i tågesuppen, er stort og fortjener sin egen lille anerkendelse. Derfor besluttede vi at rejse en symbolsk grundsten på Kjøllergaard. ”Grundstenen” er hverken det første spadestik (fordi rejsen begynder længe før dét), men heller ikke en åbning af de færdige bygninger. Denne sten er fantasiens affyringsrampe."

IMG-2135.JPEG
8B0C8615-7D17-4E8E-96C8-9D0EBB8A0B3D.JPG
48072E3C-0A72-4A07-85D2-180228696762.JPG

Det er muligt at se "Grundstenen" på Kjøllergaard enten ved at lave en privat aftale eller ved at deltage i et af stedets større events som fx festivalen ØSTPAA.

bottom of page